Syriens børn kæmper med traumer

Børnevenlige områder er lige så livsnødvendige som vand og mad i en katastrofesituation.
Foto: UNICEF Jordan/2012/Malkawi
 

Rundt omkring i flygtningelejren Za’atari i det nordlige Jordan kan man høre børn, der synger og griner. De er alle flygtet fra Syrien og har oplevet så meget vold og ødelæggelse, at mange af dem er traumatiserede og har mareridt om natten. Men 18 forskellige steder i lejren har UNICEF etableret børnevenlige områder, hvor børnene kan lege og få bearbejdet de voldsomme oplevelser.

”Når børn oplever så markant stress, kan de miste kontakten til deres følelser og have svært ved at knytte sig til andre. Helt basale følelser, ”Når børn oplever så markant stress, kan de miste kontakten til deres følelser"selv følelsen af sult, kan ophøre, og børnene mister ofte evnen til at fantasere. De bliver aggressive, kaster med sten mod hinanden og taler om hævn,” fortæller Jane MacPhail fra UNICEF, der er specialist i beskyttelse af børn og lige nu arbejder flygtningelejren Za’atari.

Hver dag møder over 1.200 børn i alle aldre op i lejrens børnevenlige områder, hvor de bliver aktiveret med dans, sang, leg og tegning. Især det sidste er en effektiv form for terapi. ”Når børnene viser mig en tegning, der handler om hævn og vold, spørger jeg, hvad de ville tegne, hvis de boede i en verden uden krig. Når de så kommer tilbage med en tegning med træer og blomster, spørger jeg dem, hvilken verden de helst vil bo i og hvorfor. På den måde lærer børnene at tænke på de positive aspekter af livet, og at de ikke skal tage voksnes bekymringer og ansvar på sig,” siger Jane MacPhail.

Hun fortæller, at det er meget individuelt, hvor hurtigt børnene kommer sig over det, de har oplevet, men at der heldigvis er mange succeshistorier: ”Der var for eksempel den her pige, som var meget isoleret og indadvendt, og som jeg havde arbejdet længe på at knytte et bånd til. En dag kom pigen hen til mig, tog min hånd og kyssede mig på begge kinder. Da vidste jeg, hun nok skulle klare den.”
 

Situationen i Syrien
 

- Over to millioner børn i og omkring Syrien er påvirket af den væbnede konflikt
- Hver dag flygter omkring 5.000 syrere til nabolandene Jordan, Libanon, Tyrkiet og Irak
- UNICEF har indtil videre hjulpet over 52.000 børn med traumebehandling i og uden for Syrien
 

Støt nu