Hundredtusinder børn i Syrien kan ikke komme i skole

Alt for mange børn i Syrien har mistet muligheden for at få den uddannelse, der kan være afgørende for deres fremtid.
Foto: © UNICEF/NYHQ2013-0047/Marta Ramoneda
 

Hver femte skole i Syrien er ødelagt eller bliver brugt til at huse flygtninge. I de hårdest ramte konfliktområder har nogle børn ikke været i skole i over to år.

Mindst 2.400 skoler i Syrien er så ødelagte, at de ikke kan bruges til at undervise i, og over 1.500 andre skoler bliver brugt til at huse internt fordrevne flygtninge. Det viser nye tal fra UNICEF. ”Det er stærkt bekymrende, at så mange børn i Syrien har fået afbrudt deres uddannelse. Ikke kun fordi skolerne giver børnene et trygt holdepunkt i en traumatisk hverdag, men også fordi det selvfølgelig er ekstremt vigtigt, at de får en uddannelse. For deres egen skyld og for hele landets fremtid,” siger UNICEF Danmarks generalsekretær, Steen M. Andersen.Skolemøbler bliver brugt som brænde på de koldeste dage

I de områder af Syrien, hvor mange internt fordrevne flygtninge holder til, er skolerne så overfyldte, at en klasse ofte består af op mod 100 elever. Andre steder kæmper skolerne med et meget stort frafald, som blandt andet skyldes, at flere børn må hjælpe familien med at skabe en indkomst. Men der mangler også lærere – over 110 er blevet dræbt - og skolemøbler bliver brugt som brænde på de koldeste dage.

Siden begyndelsen af krisen i marts 2011 har UNICEF og partnere givet over 40.000 børn inde i Syrien adgang til undervisning, leg og psykologhjælp gennem 170 skoleklubber. Samtidig er det målet at nå en million børn med skolematerialer i første halvår af 2013 og give 150.000 børn – især internt fordrevne flygtninge – adgang til uddannelse.

Støt nu