Anklager om hekseri udstøder børn

Børn anklaget for heksekunst spiller kort på et redningscenter i Akwa Ibom i det sydlige Nigeria.
 

Antallet af børn, der bliver anklaget for at være hekse er stærkt stigende i en række afrikanske lande. Med anklagerne følger fysisk og psykisk vold og i værste fald drab mod børn helt ned til fireårsalderen. Det er konklusionen i en ny rapport fra UNICEF.

Troen på hekse og magi er udbredt i store dele af Afrika. Men, hvor det tidligere hovedsagligt var ældre kvinder, der blev anklaget for heksekunst, er det indenfor de seneste par år blevet almindeligt at anklage børn.

Hekseanklagerne rammer typisk børn, der i forvejen har det hårdt; Børn, der har mistet deres forældre eller skiller sig ud med en fysisk eller psykisk skavank som autisme. Nogle hekseanklagede børn får hældt syre eller benzin i øjne og ører for at drive de onde ånder ud af kroppen på dem. Ligesom de bliver udsat for andre fysiske overgreb og i værste fald bliver slået ihjel.

UNICEF: Det må standses
Årsagerne til de mange forfølgelser skyldes gammel overtro, religiøse vækkelsesbevægelser og mange sociale problemer.
”Dybere sociale problemer i samfundet som konflikter, sult og sygdomme, har været med til at bidrage til de mange beskyldninger om heksekunst mod børn,” siger UNICEFs regionale børnebeskyttelseskonsulent for Vest- og Centralafrika, Joachim Theis. Forfølgelserne er vokset i takt med, at gruppen af sårbare og ofte forældreløse børn er vokset massivt som følge af blandt andet AIDS og borgerkrige.

Hos UNICEF slår man dog fast, at det ikke nødvendigvis er troen på hekse og anden overtro, som man arbejder på at stoppe.
”Troen på, at mennesker kan rumme en ekstraordinær kraft, udgør ikke noget problem i sig selv. Vi forsøger ikke at udrydde en generel tro på magi, som vi ikke nødvendigvis forstår. Derimod siger vi, at vold mod børn er forkert og må standses,” siger Joachim Theis.

Følgende er ekstra meget i farezonen for at blive stemplet som hekse:
For tidligt fødte, børn med albinisme, autisme, opsvulmet mave, epilepsi, et handikap eller tuberkulose, tvillinger, forældreløse, adopterede og særligt intelligente, stædige, aggressive eller eftertænksomme børn.

Hvor?
I otte Vest- og Centralafrikanske lande: Benin, Gabon, Nigeria, Liberia, Cameroun, den Centralafrikanske Republik, Congo Brazzaville og DR Congo
 

 

Støt UNICEF hver måned