Find UNICEF on TwitterFind UNICEF on FacebookFind UNICEF on YouTube
 

Børnemøde på Oslobåden

Skrevet af Børneeksperterne

16-årige Anton Thorell Steinø sidder i UNICEFs Børneekspertpanel

Det er vigtigt, at danske børns stemmer bliver hørt. Derfor var 25 børn med vidt forskellig baggrund inviteret til børnemøde, der blev afholdt på Oslobåden i Københavns havn. Vi var samlet for at mødes med chilenske Marta Mauras, der besøger Danmark i denne uge. Marta Mauras er vicepræsident i FNs børnekomité, der holder øje med, at Danmark overholder børnekonventionen. Den 20. marts mødtes hun med os for at få et indtryk af danske børns forhold. Efterfølgende ville hun tage børnenes budskaber med til sit møde med de danske social- og børneministre.

Vi blev fordelt ud i fire grupper, der skulle forholde sig til “Det at være udenfor”.  Den første gruppe skulle udtrykke sig gennem tegninger. Det blev til 10-11 rigtigt flotte og symbolske tegninger. Eksempelvis en mor og en far, der hiver i hvert af deres et barns arme, og en tegning af en voksen, der snakkede, så det var helt uforståeligt for børnene. Tegningerne kom også til at dreje sig om, når voksne ikke lytter til børnene, men kun sig selv. Et klart signal om, at børn også har holdninger, og skal have mulighed for at give udtryk for dem.

Den anden gruppe lavede en rap om deres oplevelser med mobning, og om at føle sig udenfor. Det var meget bevægende. Tredje gruppe fortalte om nogle af børnekonventionens artikler.  Deres budskab var, at børn skal høres, og at det er vigtigt at inddrage børn i udformningen af lovgivning, der vedrører børn. Et andet vigtigt budskab var, at man godt kan være anderledes uden at være forkert. 

Den sidste gruppe var jeg med i. Vi lavede et kort teaterstykke om at blive holdt udenfor. Det drejede sig så om at gøre ting, som man var nervøs for, men som man alligevel tog sig sammen til at gøre. Som at tage til børnemøde og spille teater med vildt fremmede mennesker.  

Børnemødet var super spændende, for jeg mødte en masse andre børn og hørte deres historier. Der var børn af kriminelle, grønlandske børn, handicappede børn, uledsagede asylbørn (dog i dagens anledning ledsaget af rare voksne). Det var meget givende at høre, hvordan de så på barndommen. I de kreative processer kom alle på samme niveau, og ingen havde bedre forudsætninger end andre. Og naturligvis blev ingen holdt udenfor. Og det er vigtigt. I Danmark må ingen børn blive holdt udenfor. Vi skal have frihed til at være det vi er – børn. 

Følg med

På vores Facebookside kan du meget nemt følge med i sjove, rørende og vigtige historier fra UNICEF.  
 

Følg med

Hold dig opdateret om arbejdet for verdens børn, og vær den første, som hører om vores indsats i katastrofesituationer.