Færre piger er i risiko for at blive omskåret

12-årige Boke fra Tanzania er en af de mange mio. piger, der er blevet omskåret.
Foto: © UNICEF/NYHQ2010-1836/Shehzad Noorani
 

I anledning af 'International dag mod pigeomskæring' den 6. februar viser tal fra UNICEF og UNFPA, at et faldende antal piger er i risiko for at blive udsat for omskæring.

Omskæring af en pige kan have fatale konsekvenser. Hun kan få livstruende infektioner og blødninger og på lang sigt få alvorlige komplikationer under sex, graviditet og fødsel. Ved en pigeomskæring fjerner man helt eller delvist pigens ydre kønsorganer, og omskæringen har ingen sundhedsmæssige fordele, men er kun til skade for den pige, der udsættes for den. Ved en pigeomskæring fjerner man helt eller delvist pigens ydre kønsorganer

Herhjemme i Danmark er pigeomskæring forbudt, men den gruopvækkende tradition foregår stadig rundt omkring i verden, primært i 29 lande i Afrika og Mellemøsten. Her vurderes det, at mindst 120 millioner piger og kvinder er omskårede. Antallet er dog faldende, viser tal fra UNICEF og UNFPA. Blandt 15-19 årige piger vurderer man, at omkring 36 procent er omskårede, mens det for 45-49 årige kvinder gælder omkring 53 procent.

Den faldende tendens skyldes ikke mindst et program, UNICEF og UNFPA har kørt siden 2008, som har til formål at afskaffe pigeomskæring. Programmet har betydet, at næsten 10.000 landsbyer i 15 lande har afskaffet traditionen. Det handler om oplysning og holdningsbearbejdelse, for der er ingen religion, som foreskriver pigeomskæring. Det er en flere tusinde år gammel tradition, som startede i Egypten, og som bunder i kulturelle og sociale forhold. Men selv i lande som Egypten, hvor mange piger stadig bliver omskåret, er der ved at ske en holdningsændring.
 

Støt UNICEF